уторак, 9. фебруар 2010.

ČETIRI SPORAZUMA

Don Miguel Ruis

Prvi sporazum: Uvek drži do svoje reči

Prvi sporazum ne treba previše objašnjavati. Čovek mora živeti s dignitetom, mora stajati iza svojih obećanja, onoga što kaže, jer njegova reč utiče na tuđe živote. Stoga trebamo izgovarati samo ono što uistinu mislimo. Važno je izbegavati koristiti reči u kojima štetimo sami sebi ili u ružnom svetlu prikazujemo druge. Samo je jedan ispravan način korišćenja reči - onaj usmeren prema istini i ljubavi.
Koliko je reč moćna don Miguel navodi u dva primera. Naravno, prvo je spomenuo početak Ivanovog Evanđelja - «U početku beše Reč i Reč beše od Boga i Reč beše Bog», a zatim i karijeru jednog čoveka koji je reč zloupotrebio na strašan način, Adolfa Hitlera.
A mi obični ljudi, jesmo li i mi tako moćni služeći se rečima. Don Miguel misli da jesmo i kaže:
«Uvek drži do svoje reči. Ovo je prvi ugovor koji moraš sklopiti sam sa sobom, ako želiš biti slobodan, ako želiš biti srećan, ako želiš nadići svoje
postojanje u ovom paklu. Ovaj ugovor je vrlo moćan. Koristi reči ispravno.
Koristi ih deleći ljubav. Koristi ih na magičan način. Počni sa sobom, reci sebi kako si divan, kako si velik, kako se voliš. Upotrebi ove reči da raskineš prljave ugovore koje si do sada sklapao i poštovao. Ovo je moguće. Moguće je jer sam ja to uspeo, a ja nisam ništa bolji od vas. Ne, mi smo potpuno isti. Imamo isti mozak, ista tela, mi smo ljudi.»
Don Miguel na kraju tvrdi - vrata nebeska se mogu otvoriti ako se poštuje ovaj ugovor.

Drugi ugovor: Ništa nemoj doživljavati lično

Ništa, što neko drugi izgovori na tvoj račun ne tiče se tebe, kaže don Miguel. Njihove reči su projekcije njihove vlastite stvarnosti, njihovog vlastitog sna u iluziji. Kada postaneš imun na tuđe komentare, uticaje i delovanje prestaješ biti žrtva bezrazložne patnje. Nešto slično postoji u učenju yoge i naziva se tehnika neutralnog promatrača u kojoj se sve negativno,što nam se događa posmatra sa strane, kao da se nekome drugom događa. Tada spoznajemo kako nismo ego koji se ljuti, uzima sve osobno i stoga živi u trajnoj patnji. Ovo je jedan do načina koji zaista deluje isceljujuće.
Don Miguel kaže:
«Ako se pridržavaš ovog ugovora
možeš svetom putovati potpuno otvorenog srca i niko te ne može povrediti. Možeš mu reći Volim te! - bez straha da ćeš biti ismejan ili ponižen. Možeš reći da ili možeš reći ne, što god izabereš, bez osećaja krivice i samooptuživanja. Možeš izabrati da trajno slediš put srca. Možeš se zateći usred pakla i sačuvati unutarnji mir i sreću. Jer niko i ništa te ne može dodirnuti.»

Treći ugovor: Ne stvarajte pretpostavke

Čovek je sklon o svemu stvarati pretpostavke. Mi delujemo na osnovu pretpostavki o nečemu za što pretpostavljamo da je istina. Potom se razočaramo i delujemo na osnovu neke druge pretpostavke ili predubeđenja. Celi život nam se odvija na ovaj način. A on je, kaže don Miguel, izvor svog zla i celokupne patnje koja nam se događa. Evo jednog primera kojeg navodi:
«Šetate ulicom, prilazi vam osoba, nasmeši se i ode dalje. Vi stvarate niz pretpostavki na osnovu ovog iskustva, stvarate celi izmišljeni svet u kojeg na kraju poverujete i s tim u skladu delujete. Kažete, Oh, ovoj osobi se sviđam. U vašem umu se počinje stvarati odnos, možda se čak vidite u braku s tom osobom. Stvarate izmišljeni svet u svom umu, u svem ličnom snu.»
Verojatno će još gore posledice izazvati ako vas neka poznata osoba ni ne pogleda. Koliko samo tada iz nas izađe mentalnog otrova, jada i povređenosti, a čovek je možda samo bio zamišljen i zauzet svojim problemima. Ne stvarati pretpostavke budi nas iz ličnog sna i iluzije i čuva od suvišnog mentalnog otrova koji sami proizvodimo i sami ga posle popijemo.

Četvrti ugovor: Uvek daj sve od sebe

Naša mogućnost da pružimo najbolje od sebe uvek se menja i zavisi od trenutka i okolnosti na koje ne možemo uticati. Nekada smo zdravi, nekada bolesni ili samo umorni. Ali ono što trebamo je, potruditi se dati sve od sebe unutar datih okolnosti. Zašto je ovo korisno. Zato jer ćemo tada izbeći samooptuživanje, osećaj krivice i kajanja. Mirna savest tokom celog dana. Zaista zvuči poput otvaranja vrata nebeskih,ovde na Zemlji, zahvaljujući mudrosti Tolteca, ljudi od znanja, i njihovog naguala iz meksičke pustinje.

1 коментар: